Mēs izmantojam trešo pušu sīkfailus mārketinga nolūkiem un ar mērķi uzlabot Tavu lietotāja pieredzi. Par sīkfailu izmantošanu un iespējām tos pārvaldīt vari uzzināt, klikšķinot uz pogas "Privātuma politika".

Vai Windows 11 apklusinās kritiķus?

Autors: Mārtiņš Jurjāns Datums: 11.10.2021

Vai Windows 11 apklusinās kritiķus?

2021. gada 5. oktobrī Microsoft nācis klajā ar jauno Windows 11 versiju. Ar ko šī operētājsistēma ir īpaša, un kā tā darbojas?

Kad 2014. gadā IT aprindas tika iepazīstinātas ar Windows 10 (oficiālais publiskošanas datums bija 2015. gada 29. jūlijs), Microsoft bija izstrādājis jaunu modeli, kas darbojās pēc servisa principa. Tas paredzēja, ka vairs nav vajadzības ik pēc pāris gadiem ieviest jaunu operētājsistēmu. Tā vietā Microsoft solīja lietotājus iepriecināt ar regulāriem un biežiem Windows atjauninājumiem – ik pēc 6 mēnešiem. Tā bija mākoņu laikmetam izcili piemērota operētājsistēma – laikā, kad programmatūras attīstās lieliem soļiem, operētājsistēmām viennozīmīgi jāspēj turēt līdzi. Pieņēmums, ka Windows 10 visdrīzāk būs pēdējā Windows versija, ilgstoši bija populārs viedoklis – līdz dienasgaismu ieraudzīja Windows 11.

Jāpiezīmē, ka Windows 10, kas šobrīd mājo daudzos datoros, krietni atšķiras no sākotnējās, 2015. gadā ieviestās versijas:

  • Edge interneta pārlūks ir paspējis nozust un tad atgriezties jaunā veidolā.
  • Virtuālā asistenta Cortana meklēšanas funkcija ir novietota fonā.
  • Command Prompt vietā ir nācis PowerShell (lietotāja izmantoto komandu vēstures saglabāšana).
  • Starta izvēlne ir vairākkārt pārveidota.
  • Lietotāja interfeiss ir daudz ērtāks un vienkāršāks.
  • Un ieviestas vairākas citas izmaiņas.

Vairums no šiem uzlabojumiem ir pielavījušies klusi un nemanāmi. Grūti pat tā precīzi noteikt, kad katrs no tiem tika veikts – cik drīz tas parādījās Beta kanālā, kad tika ieviests kā operētājsistēmas funkcionalitāte vai kurā brīdī sāka saņemt pienācīgu atbalstu lietotāja interfeisā.

Bet, acīmredzot, pat pakalpojumiem, kas regulāri tiek atjaunināti, laiku pa laikam ir jāmaina versija. Kuras tad ir tās izmaiņas, kas pieprasa versijas nomaiņu?

Izmaiņas dizaina valodā

Operētājsistēmā Windows 10 joprojām tiek izmantota Windows 8 versijas dizaina valoda. Jāatzīst, ka tās lietojums uz darbvirsmas nepavisam netika uzņemts ar sajūsmas saucieniem. Salīdzinot ar Windows 8, Windows 10 versijā ir gan ievērojami uzlabots dizains, gan likvidētas vairākas neērtas funkcijas, kā piemēram, Starta izvēlne, kas pārklāj visu ekrānu, lietotņu interfeiss, kam vienmēr jābūt pilnekrāna režīmā, un tīmekļa pārlūks, kas nespēj sekot līdzi strauji mainīgajiem standartiem.
Jau pirms desmit gadiem Microsoft vēlējās apvienot viedtālruņu un datoru lietotāju interfeisus. Straujā mobilās ekosistēmas (Android un iOS) evolūcija ir šo vēlmi apslāpējusi, un pēdējā laikā tā vien šķiet, ka Microsoft nemaz īpaši nepūlas, lai būtu konkurētspējīgs mobilo operētājsistēmu vidē. Vizuālais izskats iepriekšējo Windows versiju lietojumprogrammām ir dažāds, daļa no tām neatbilst jaunā Windows 11 dizainam. Katrs divreiz gadā veiktais Windows 10 atjauninājums ir uzlabojis lietotāja interfeisa konsekvenci, tomēr vēl ir vairākas “bedres, kas jāaizlāpa”.

Windows 11 lietotāja interfeiss ir daudz konsekventāks. Jaunā dizaina valoda atšķiras no visām iepriekšējām Windows versijām, tai skaitā Windows 10. Tagad visām izvēlnēm ir vienots, konsekvents izskats, un pat laika gaitā jau novecojušo programmu izvēlnes gana labi iederas jaunajā dizainā.

Turpmāko mēnešu laikā vispretrunīgākais un vispopulārākais sarunu temats attiecībā uz Windows 11 noteikti būs Starta izvēlne. Pirmkārt, tā ir pavisam citādāka kā Windows 10 versijā, turklāt atrodas ekrāna centrā.

Jaunā Starta izvēlne ir vienkāršāka un, visticamāk, ērtāk lietojama, patērējot mazāk resursu. Ir likvidēta funkcija Live Tiles. Tās labi iederējās Windows 8, kad Starta izvēlne atvērās pa visu ekrānu. Taču tagad, samazinoties izmēram, tās zaudējušas savu lietderību. Microsoft ir nomainījis Live Tiles ar logrīku jeb widžetu joslu, tomēr par šī jauninājuma dzīvotspēju joprojām tiek diskutēts.

Noklusējuma iestatījumos Starta izvēlne atrodas ekrāna centrā. Lietotājiem, kam nav pieredzes ar Windows, intuitīvi tas varētu šķist atrodamies ērtā vietā, taču visi pārējie Windows lietotāji, ļoti iespējams, pārvietos Starta izvēlni atpakaļ uz kreiso stūri. Jaunās, vienkāršotās Starta izvēlnes fanu pulciņš visdrīzāk veidosies no tiem, kuri labprāt atgrieztos Windows 7 laikos.

Iestatījumu izvēlne ir pilnībā pārveidota. Tā ir pārdomātāka un ērtāk sakārtota, daudz vairāk iestatījumu tagad ietilpst vienuviet, kā arī nav veco Windows iestatījumu logu. Jaunais iestatījumu logs izskatās pievilcīgāk un ir ērtāk lietojams. Speciālistus tas gan neiepriecinās, jo dažādu interfeisa versiju uzturēšana patērē daudz laika, un dažu iestatījumu atrašanās vietas neierakstās iepriekš lietotajā loģikā.

Android lietotņu izmantošana Microsoft Store veikalā

Microsoft ir izstrādājis tehnoloģiju, kas Android lietotnes ātri pielāgo lietošanai Windows operētājsistēmā un izplatīšanai Microsoft Store veikalā. Pagaidām ievērības cienīgu lietotņu vēl nav, taču Microsoft cer strauji palielināt gan to kvantitāti, gan kvalitāti.

Vecās jaunās funkcijas

Operētājsistēmā Windows 11 ir daudz funkciju, kuras grūti saukt par jaunām. Windows 11 galvenokārt ir lietotāja interfeisa atjauninājums. Pamatā esošās tehnoloģijas ir ieviestas un pārbaudītas jau operētājsistēmā Windows 10. Un pat lietotāja interfeisa funkcijas ir bijušas pieejamas, izmantojot Microsoft vai trešo pušu lietojumprogrammas.

Viena no jaunajām funkcijām ir darbvirsmas zonas. Sākotnēji tās tika ieviestas jau operētājsistēmā Windows 8, kur atvērtā loga izmēru varēja pielāgot tā, lai tas aizņemtu precīzi pusi no ekrāna. Veicot virkni uzlabojumus, lai optimizētu ekrāna vietu, šobrīd Microsoft lietotājam ļauj programmu logus uz ekrāna sakārtot vairākās virtuālās darbvirsmās un specifiski izvēlētās zonās.

Atsevišķām, īpaši pielāgotām funkcijām būs nepieciešama Windows PowerToys lietotne. Windows 11 versijā ir iespējams piekļūt virtuālajām darbvirsmām pa taisno no lietotnes pārslēgšanas izvēlnes, savukārt zonas ir pieejamas, klikšķinot uz lietotnes lielummaiņas pogas (resize button).

Teams un Onedrive ir Windows 11 neatņemamas sastāvdaļas. Ja Tev jau ir svaigākais Windows 10 atjauninājums un  jaunākās Office 365 darbvirsmas lietotnes, pilnīgi iespējams, ka Tu pat īsti nepamanīsi atšķirības. Vairumam lietotāju, kuru darba vietās tiek regulāri atjaunināta datoru programmatūra, izmaiņas šķitīs niecīgas.

Secinājums

Lai arī Windows 11 sabiedrības vērtējumam tiek nodots rudenī, šeit gluži labi iederētos apzīmējums “pavasara tīrīšana”. Ik pa laikam ir jānomaina operētājsistēmas versijas numurs, lai atbrīvotos no lietām, kas vairs nav derīgas. Windows 11 ir Windows 10 versija, kurā visas galvenās tehnoloģijas ir saglabātas, tomēr – tāpat kā mēs reizēm izšķirojam drēbju skapjus, sekojot modes tendencēm, arī Windows jaunā operētājsistēma ir atjaunināta, lai spētu turēt līdzi strauji augošajām prasībām tehnoloģiju pasaulē.

Vairāk informācijas meklē Microsoft Windows 11 lapā: Upgrade to the New Windows 11 OS | Microsoft

Saņemt piedāvājumu

Pieraksties jaunumiem