Mēs izmantojam trešo pušu sīkfailus mārketinga nolūkiem un ar mērķi uzlabot Tavu lietotāja pieredzi. Par sīkfailu izmantošanu un iespējām tos pārvaldīt vari uzzināt, klikšķinot uz pogas "Privātuma politika".

Kiberdrošība nekad nav bijusi tik kritiski svarīga kā šobrīd

Autors: Priit Timpson Datums: 13.02.2023

Kiberdrošības uzturēšana šobrīd ir galvenais izaicinājums uzņēmumu vidū. Kiberuzbrukumi kļūst arvien biežāki un sarežģītāki, turklāt tie var skart jebkuru.

Pasaules kibertelpa piedzīvo nemitīgi mainīgus kiberriskus, un vairumam uzņēmumu ir sarežģīti tajos pienācīgi orientēties. 2021. gadā izspiedējvīrusu uzbrukumi pieauga par 150%. Katru sekundi tiek veikti 579 paroļu uzbrukumi. Pieaug arī valstisku mērogu uzbrukumi. Turklāt pēdējo trīs gadu periodā, īsā laikā pielāgojoties pandēmijas radītajiem apstākļiem, digitālā transformācija noritējusi neparedzēti straujos apmēros.

Uzņēmumi izmanto arvien jaunus mākoņrisinājumus un lietotnes, lai nodrošinātu dinamiskāku darba vidi un apmierinātu augošās biznesa vajadzības. Tas viss rada augsni apjomīgākiem kiberuzbrukumiem. Papildus ievērojamiem biznesa darbības traucējumiem, šie uzbrukumi rada arī postošus finansiālos zaudējumus. Sagaidāms, ka turpmāk kibernoziedzības izmaksas katru gadu pieaugs par 15%, 2025. gadā sasniedzot 10,5 triljonus ASV dolāru.

Izaicinājumi, ar kuriem uzņēmumi saskaras:

  • Nepieciešamība aizsargāt visu uzņēmuma digitālo īpašumu.
    • Vairums uzņēmumu izmanto vairāk nekā tikai vienu mākoņu krātuvi, un tas prasa apjomīgus un komplicētus drošības resursus, lai katrā mākoņu vidē nodrošinātu pienācīgu aizsardzību lietotāju profiliem, ierīcēm, lietotnēm, platformām utt.
  • Drošības pasākumu sarežģītība un bieži savstarpēja pakalpojumu nesavietojamība.
    • Atšķirīgi risinājumi var palielināt izmaksas un kavēt izaugsmi, radot sarežģījumus savlaicīgi paredzēt draudus, pārvaldīt riskus un orientēties strauji mainīgajā kibertelpā, tajā pastāvošajos draudos, un adekvāti izpildīt normatīvo aktu prasības.
  • Nepietiekamas un sadrumstalotas uzņēmumu zināšanas par risku apjomu un nopietnību.
    • Kibernoziedznieki nesaudzē nevienu un uzbrukumus vērš pret visu izmēru un nozaru uzņēmumiem, neatkarīgi no to sagatavotības pakāpes un ieviestā drošības līmeņa. Turklāt tie nav tikai ārējie draudi, nereti tie rodas uzņēmuma iekšienē (reizēm ar nolūku, reizēm nejauši).
  • Cilvēkresursu trūkums IT drošības jomā.
    • Pašlaik kiberdrošības jomā ir milzīgs ekspertu trūkums, kas samazina uzņēmumu spēju operatīvi un kvalitatīvi reaģēt uz kiberuzbrukumiem.

Tā ir nesamērīga cīņa, kas prasa ne tikai apjomīgus finansiālos ieguldījumus, bet arī laika un cilvēkresursus, turklāt traucē sirdsmieru, rada arvien lielāku trauksmi un atņem kontroles sajūtu. Pieaugošo kiberrisku apstākļos ļoti būtiska loma ir digitālās drošības kopienai, kas, apvienojot spēkus, veido drošu, brīvu vidi, aizsargā digitālo īpašumu un veicina uzticamību tehnoloģijām, bez kurām vairs nevaram iedomāties savu ikdienu. Turklāt, lai cilvēki būtu spējīgi ieviest radošus un kvalitatīvus jauninājumus, droša vide ir ārkārtīgi būtiska.

Šeit talkā nāk Microsoft, rūpējoties par visaptverošu drošības pasākumu kompleksu, aizsargājot ierīces, lietotājus, programmas, mākoņus – visās izmantotajās vidēs un platformās.

Microsoft Security programmas priekšrocības:

  • Visaptveroša aizsardzība visam uzņēmuma digitālajam īpašumam – lietotājiem, datiem, lietotnēm, gala ierīcēm, infrastruktūrai un tīklam:
    • Multimākoņu vidē: Azure, Amazon Web Services  pakalpojumi, Google Cloud mākoņu platforma un hibrīdrisinājumi.
    • Multiplatformu vidē: Windows, Mac, Linux, iOS un Android.
  • Risku prioritātes noteikšana, izmantojot vienotus pārvaldības rīkus un stratēģiskās vadlīnijas, kas sekmē plašāku un padziļinātāku zināšanu apguvi:
    • Tā vietā, lai turpinātu izmantotu daudz un dažādus, atsevišķi darbojošos un savstarpēji nesavietojamus (turklāt nereti arī novecojušus) risinājumus, apvienot tos vienkāršotā, centralizētā, viegli pārvaldāmā formātā, tādejādi izvairoties no kritiski izšķirošām kļūdām un nepilnībām.
    • Integrētas darbplūsmas nodrošina atbilstošo darbinieku (no drošības, cilvēkresursu, juridiskās u.c. jomām) operatīvu un efektīvu iesaisti, lai problēmsituācijās būtu iespējams savlaicīgāk un kvalitatīvāk identificēt un novērst draudus.

Microsoft piedāvājums iekļauj vairāk nekā 50 drošības kategorijas, kas palīdz uzlabot gala lietotāju pieredzi, palielināt efektivitāti un samazināt risku datu drošības pārkāpumiem, kas var uzņēmumam dārgi maksāt.

Microsoft Defender sniedz visaptverošu ieskatu brīdinājumos un problēmsituācijās gala ierīcēs, lietotāju kontos, mākoņu lietotnēs, e-pastos, datos un uzņēmuma lietu internetā (IoT). Tā pilnvērtīgā automatizācija atjauno bojātos datus un nodrošina klientiem centralizētu rīku, kas identificē un novērš draudus, kā arī veic profilaktiskos aizsardzības pasākumus.

Microsoft Defender for Cloud piedāvā klientiem vienotu vidi, kurā monitorēt uzņēmuma drošības situāciju pakalpojumos Azure, Amazon Web Services un Google Cloud Platform, kā arī centralizēti un visaptveroši noteikt drošības riskus un prioritātes. Klienti var iegūt vispārīgu kopainu pakalpojumā Azure Sentinel un pēc tam padziļināti izpētīt katru attiecīgo problēmsituāciju, izmantojot Defender rīkus.

Microsoft Defender risinājums mākoņu lietotnēm nodrošina pilnvērtīgus pārskatus, datu pārraides kontroli un visaptverošu analīzi, lai identificētu un apkarotu kiberdraudus visos uzņēmuma izmantotajos Microsoft un trešo pušu mākoņpakalpojumos. Tas ievērojami samazina ieguldīto laiku un darbu, lai novērstu draudus un sagatavotu atskaites.

Microsoft Sentinel ir mākoņvidē balstīta drošības informācijas un pasākumu vadības platforma, kas ar iebūvēto mākslīgā intelekta palīdzību spēj analizēt lielu uzņēmuma datu apjomu. Platformas bibliotēkā ir vairāk nekā 140 savienotāju, un to apjoms tiek nemitīgi paplašināts. Apvienojot datus no dažādiem Microsoft un partneru datu avotiem, tiek izmantots uz diagrammām balstīts mašīnmācīšanās process un izveidota potenciālo draudu novēršanas ķēde, lai nodrošinātu augstas precizitātes brīdinājumu ieviešanu.

Microsoft Defender for Endpoint (moderna pasaules līmeņa aizsardzības programma lietotāju gala ierīcēm) tagad pieejama ne tikai Windows, bet arī citām operētājsistēmām (kā piemēram, macOS, Linux, Android un iOS), lai nodrošinātu iespēju ērti un pārskatāmi pārvaldīt drošību visās gala ierīcēs, kam ir piekļuve uzņēmuma datiem. Tas ļauj ieviest nepieciešamos kontroles mehānismus, lai mazinātu potenciāli apdraudētās zonas un izvairītos no situācijām, kurās nāktos risināt uzbrukumu izraisītās sekas. Tādējādi tiek ietaupīti laika, finansiālie un cilvēkresursi, kurus var novirzīt ikdienas darbam un uzņēmuma attīstībai.

Microsoft Endpoint Manager nodrošina nepieciešamos rīkus gan lokālajiem serveriem, gan mākoņkrātuvēm, aizsargājot plašu gala ierīču klāstu, tostarp galddatorus birojā, attālinātajam darbam izmantojamos klēpjdatorus un viedtālruņus, kā arī virtuālos galddatorus vairākās operētājsistēmās, kā piemēram, Windows, macOS, iOS un Linux. Tas ceļ uzņēmuma produktivitāti, jo vienots, centralizēts process ietaupa laiku, kuru darbinieki var izmantot savu pienākumu veikšanai, netērējot resursus katras ierīces atsevišķai, individuālai apkopei.

Azure Active Directory ir mākoņu vidē balstīts lietotāju identifikācijas un piekļuves pārvaldības risinājums, kas garantē drošu un ērtu piekļuvi visu veidu lietotnēm (SaaS lietotnēm, operatīvajām lietotnēm un specifiski pielāgotajām lietotnēm), gan manuālai, gan robotizētai identifikācijai. Tas samazina atbildīgo IT darbinieku slogu, automatizējot veicamās darbības.

Risinājums Secure Score sniedz ieskatu par pašreizējo drošības stāvokli un ieteikumus prioritāšu sastādīšanai, lai novērstu nekorekti veiktas konfigurācijas un uzlabotu turpmāko drošības stāvokli.

Iekšējo risku pārvaldības risinājums (Insider Risk Management) izmanto Microsoft Graph un citus rīkus, lai ģenerētu vietēja mēroga brīdinājumus Office 365, Windows 10 un Azure platformās, izvairoties no nepieciešamības izvietot atsevišķus aizsardzības mehānismus gala ierīcēs. Tas piedāvā arī plašu, viegli pielāgojamu veidņu komplektu, kas specifiski paredzēta iekšējo risku mazināšanai.

Microsoft piekļuves kontroles rīks (Microsoft Conditional Access) izmanto uz lietotāju, ierīču un lietotņu uzvedību balstītus brīdinājumus, lai noteiktu, kad piekļuvi sniegt, kad to bloķēt un kad pieprasīt papildu kontroli, piemēram, izmantojot daudzpakāpju autentifikāciju.

Microsoft Authenticator un Windows Hello ir bezparoļu metodes, kas nodrošina vienkāršāku un drošāku autentifikāciju. Viegli un droši autentificēties bez paroles var, arī izmantojot FIDO2 metodes.

Office 365 Threat Intelligence veic brīdinājumu monitoringu un datu apkopošanu no vairākiem avotiem, tostarp lietotāju darbībām, autentifikācijas, e-pastiem un apdraudētiem datoriem, lai palīdzētu uzņēmumiem aizsargāt Office 365 lietotājus no kiberuzbrukumiem.

Iekšējo risku vadības risinājums, izmantojot mākslīgo intelektu un mašīnmācīšanos, ļauj identificēt slēptos riskus, kurus tradicionālās vai manuālās metodes var palaist garām.

Darbības atbilstības kontroles programma Compliance Manager piedāvā vairāk nekā 300 veidnes, kas izmantojamas gan Microsoft, gan citu piegādātāju datiem, lai uzņēmumi varētu ērti pārvaldīt un uzlabot savu drošības stāvokli.

Sirdsmiers, ko sniedz visaptveroši drošības risinājumi, dod vietu izaugsmei un inovācijām. Uzņēmuma drošības licencēšanas politiku ieteicams plānot, atrodot efektīvāko risinājumu, optimāli sabalansējot uzņēmumam nepieciešamo drošības līmeni un šim nolūkam pieejamos finanšu resursus. Vispilnvērtīgāko aizsardzību nodrošina Microsoft 365 E5 licence. Šāda līmeņa drošība uzņēmumam izmaksās €53.70 (par vienu lietotāju mēnesī, ar līgumsaistībām uz viena gada periodu). Maziem un vidējiem uzņēmumiem visoptimālākais sākuma komplekts ir Microsoft 365 Business Premium licence. Tās ikmēneša maksa ir €18.60 par vienu lietotāju, ar līgumsaistībām uz viena gada periodu. Šis variants nodrošina visus svarīgākos drošības līdzekļus, lai aizsargātu lietotājus, gala ierīces un datus:

  • Intune – gala ierīču pārvaldība un lietotņu aizsardzība;
  • Azure AD Premium – pieejas tiesību noteikumi, paroļu aizsardzība, pašrocīga paroles atiestatīšana, dinamisko grupu (Dynamic groups) noteikumi, grupas lietošanas termiņi utt.;
  • Defender for Office 365 P1 – papildu aizsardzība datiem un saitēm;
  • Defender for Business – uzlabots gala ierīču aizsardzības risinājums;
  • Datu aizsardzības politika – datu zuduma novēršanai, aizsardzības pakāpes kritēriji utt.

Vienmēr pastāv iespēja nepieciešamo aizsardzību un funkcionalitāti nodrošināt, izmantojot atsevišķi pievienojamas Add-on licences, tomēr ekonomiski izdevīgāks variants ir izvērtēt komplekso risinājumu piedāvājumus.

Licenču izpēte un uzņēmuma drošības stāvokļa identificēšana palīdzēs izvēlēties piemērotākās licences uz konkrēto brīdi. Svarīgi atcerēties, ka uzņēmums aug un attīstās – līdz ar to, laikam ejot, var mainīties arī drošības vajadzības un attiecīgi arī licencēšanas vajadzības. Piemērotāko un efektīvāko risinājumu piemeklēšana uzņēmuma drošībai ir nepārtraukts process.

Saņemt piedāvājumu

Pieraksties jaunumiem